קבלת סטטוס של מטופל סיעודי וכן הנלווה לו נקבעת בשלב האומדן. האומדן נעשה באמצעות ראיון עם המועמד ומשפחתו, הסתכלות ובדיקה גופנית של הצוות הרפואי, ובדיקות עזר במקרה הצורך. הראיון נותן לנו את כלל המידע הסובייקטיבי אודות המועד, מצבו ותחושותיו לצד הוכחות אובייקטיביות למצב זה שנקבל בשלב הבדיקה הגופנית.
בשלב הראיון אנו מנסים להבין מהמטופל מה הם חוסנו, חולשותיו, תפיסותיו מהתנסות. במסגרת איסוף הנתונים נבדקים דפוסי פעילות (התנהלות בריאותית, דפוס תזונתי מטבוליים, דפוס הפרשות, פעילות, שינה, מיניות, התמודדות וסבילות לסטרס, דפוסי ידע/תפיסה, תפיסה עצמית, דפוסי הרגלים ואמונות, תפקידים ויחסים בין אישיים) זאת בכדי להבין את צרכיו הפיזיולוגיים, צרכי ביטחון ובטיחות לצד שאר צרכיו של המועמד.
לצורך בדיקה תפקודית ראשונית, יתבצע ביקור ביתי ע”י אחות אשר תבדוק את מצבו של המועמד לבית אבות. תהליך הבדיקה:
הסבר – האחות תסביר למועמד ולמלוו על תהליך הבדיקה, ויענה על שאלות.
איסוף מידע – ראיון.
בדיקה מעשית – במידת הצורך, אם אין אפשרות לקבוע את יכולת המועמד לבצע פעולות הקשורות לתפקודו ביומיומי אך ורק מהסתכלות, יתכן המועמד יתבקש להגים חלק מהפעולות כגון: הלבשת בגד על בגד, רחיצת ידיים, חימום ארוחה והגשתה.
סיכום – המעריך יסכם את הביקור, וישאיר דף הסבר והמצלות. לאחר מכן יעביר לביטוח הלאומי את תוצאות הבדיקה.
*שימו לב! מי שמלאו לו 90 יכול לבחור אם להיבדק ע”י נציג של הביטוח הלאומי או ע”י מומחה גריאטריה.
המבחן הנפוץ ביותר לקראת קבלת גמלת סיעוד על פי חוק הסיעוד הינו מבחן ה ADL. במבחן זה המועמד נדרש לבצע פעולות בכוחות עצמו (כגון פעולות כמו קימה/שכיבה, רחצה, לבוש, אכילה/שתיה, ניידות, שליטה על סוגרים) על מנת להגדיר את רמת תפקודו.
מבחן זה הינו חלק מהקריטריונים לקבלת הגמלה אך אינו היחידי. על מנת לקבוע את רמת התפקוד, כל מועמד נמדד באמצעות שיטת ניקוד, כאשר גובה הגמלה נקבע על ידי הניקוד הסופי.
על כל קריטריון נפרד ניתן ליצבור עד 8 נקודות, כאשר הניקוד המקסימלי אליו ניתן להגיע הוא 16.5. החל מ 2.5 נקודות המועמד זכאי לגמלה חלקית, ורק מועמדים המקבלית ניקוד של 6.5 ומעלה זכאים לגמלה מלאה.
שימו לב, במקרים מסויימים ניתן לקיים מבחן תלות חוזר ביוזמתכם או לבקשת הביטוח הלאומי. חשוב לערוך מבחן זה כאשר מצבו של המועמד מדרדר, זאת מפני שתוצאות המבחן החוזר יכולות להביא גם להפחתה או לשלילה של הזכאות לקבלת גמלת סיעוד.