כמה עולה בית אבות?
איך משיגים מימון?
תהליך החיפוש אחר פתרון הדיור המתאים ביותר דורש זמן רב והוצאה כספית גבוהה – ולא כולם יכולים לעמוד בכך.
עלות בית אבות לעצמאיים / תשושים: החל מ-₪8,000
עלות בית אבות לתשושי נפש / סיעודיים: החל מ-₪13,000
לשם כך קיים "קוד משרד הבריאות": מסמך הניתן מטעם משרד הבריאות, המאשר סיוע במימון מלא או חלקי עבור בתי אבות סיעודיים / בתי אבות לתשושי נפש.
במקרים מסוימים אף ניתן לקבל "טרום קוד" ולהיכנס מיידית לבית האבות – עוד לפני קבלת המימון ממשרד הבריאות.
התמודדות עם חולה סיעודי או תשוש נפש היא דבר קשה עבור המשפחה כולה.
ראשית, לא קל עבורנו לראות כיצד הורינו מאבדים את עצמם, עצמאותם ומתקשים לבצע פעולות בסיסיות כמו לאכול, ללכת שירותים לבדם או להחליף בגדים. כמובן שזה יוצר גם מבוכה לא קטנה עבור הורינו.
מעבר לקושי הנפשי של התמודדות עם מצב סיעודי, קיים גם הצורך לתת מענה לבעיות עצמן, דבר הגוזל זמן ומשאבים רבים. לצד זה חיי המשפחה הרגילים צריכים להמשיך להתקיים.
התמודדות עם תשישות נפש או מצב סיעודי, הינה ארוכה וממושכת. אם מדובר באלצהיימר או דימנציה, המשפחה חווה הידרדרות איטית ומתמשכת בתפקודים הקוגניטיביים של החולה במשך השנים. המצב מביא עמו עומס רב למשפחה הנובע מן הצורך להתמודד עם השינויים הרבים המתרחשים בתפקוד החולה: הן מבחינת התמודדות פיזית יומיומית מול תפקוד ירוד, והן מבחינה רגשית הנובע מן העובדה שגם אנחנו נשכחים מעולמו של הורינו היקר. בקרב החולה מתפתחת תלות וללא טיפול הולם הוא עלול להידרדר למצב של הזנחה עצמית, שעלול להוביל לבעיות בריאותיות ונפשיות קשות. בדומה לכך ישנה תלות נוספת שמתפתחת, תחושת ביטחונם ושביעות רצונם תלויה גם כן במטפל שלהם ועלולים להיות רעועים במידה והלוקה במחלה אינו מטופל בהתאם.
כאשר ישנו חולה סיעודי, המשפחה נדרשת להעניק לו בעיקר טיפול פיזי. אין הכוונה לטיפול רפואי אלא טיפול בצרכיו כמו האכלה, הלבשה, רחצה, החתלה ועוד. לצד הטיפול הפיזי חשוב לתת לחולה גם תמיכה נפשית חזקה, דבר לא קל כאשר חולים דמנטיים נוטים למצבי רוח והתקפי זעם.
רבים, בעקבות מצבם הרפואי, מגיעים למצב סיעודי. וכאשר מדובר באחד מבני המשפחה, אשר מאבד את עצמאותו, זהו מצב קשה המצריך כוחות נפשיים רבים וחשוב שהמשפחה תתמודד עם זה יחדיו.
אז מהן ההחלטות הקשות שצריכה לקבל המשפחה ומהן הזכויות של החולה סיעודי ותשוש הנפש?
כאשר המצב מגיע לסיעוד או תשישות נפש ההתמודדות בתא המשפחתי הופכת לקשה מיום ליום. כאשר הקשיש נזקק לעזרה בפעולות היום-יום, והמשפחה זקוקה לפחות ליד מסייעת אם לא לעוד נפש בבית או כמה שעות ביממה בכדי לשמור על יציבותו של יקיריהם. בכדי לאפשר כל זאת או פתרון חלופי נוח למשפחות הרבות שזקוקות לסיוע כספי, חוק הביטוח הסיעודי של הביטוח הלאומי נותן מימון לקשיש בגיל פרישתו אותו ניתן לקבל בסכום כסף אותו תוציאו על צרכיכם או להיעזר בשירותים הנכללים בסל הבריאות.
משרד הבריאות מסייע במימון אשפוז במוסד סיעודי לחולים סיעודיים ולתשושי נפש. הסיוע ניתן לפי החלטת הביטוח הלאומי, המתקבלת על פי קריטריונים נוקשים של יכולת (מצבו) החולה ומשפחתו. במקרה בו ההחלטה היא חיובית ניתן “קוד” למועמד.